Nytt vaccin i allmänna barnvaccineringen

En bakterie som kan orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och öroninflammation kan nu stoppas med vaccin även för små barn. Västerbottens läns landsting förbereder sig inför ett förslag att pneumokockvaccin ska införas i den allmänna barnvaccineringen för barn upp till ett år.

Katalina Graverts tycker att det vore bra med allmän vaccination. Hennes dotter blev döv till följd av pneumokockinfektion.
– Det här är jätteviktigt, det förändrar verkligen en familjs vardag så maximalt att det är en tragedi helt enkelt och det vi har gått igenom önskar jag verkligen ingen annan, säger hon.

Vaccin kan förebygga lidande
Pneumokocker kan orsaka infektioner som lunginflammation, hjärnhinneinflammation och öroninflammation. Vaccinationen stoppar inte alla sådana infektioner, eftersom de även kan orsakas av andra typer av bakterier. Pneumokockbakterier är vanliga, ofta kan barn bära på bakterien utan att bli sjuka, men ibland ställer bakterien till med en allvarlig infektion. Enligt Smittskyddsinstitutet är hälften av alla barn som går på förskola är bärare av pneumokocker. 2006 anmäldes det i Sverige att 98 barn under fem år blivit sjuka och att 5 av dem dog.

Nästan 2/3 av barnen som insjuknade hade inte blivit sjuka om de hade vaccinerats. Det är en av anledningarna till förslaget om allmän vaccinering men det finns också andra anledningar, Sven-Arne Silverdahl är barnhälsovårdsöverläkare i Västerbotten.
– Dels räddar man ju liv, komplikationer och lidande men om man räknar på det här så är det också väldigt kostnadseffektivt.

Inte självklarhet för alla
Men det är inte alla som tycker det är självklart att vaccinera sina barn. Emma Simonsson i Umeå har en flicka på två år och hon är tveksam inför vaccinationer.

– På vårdcentralen sker allt på ett löpande band och man får inget alternativ och det är läskigt att man inte vet vad vaccinet kan leda till senare i livet.

Reporter Sofia Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".