Skellefteläkares legitimation fall i Kammarrätten

Den omtalade Skellefteåläkaren som bland annat dömts för vållande till annans död vill ha kvar sin läkarlegitimation. En legitimation som den 67-årige läkaren förlorade i december ifjol. Ansvarsnämndens beslut att återkalla läkarlegitimationen har läkaren nu överklagat till Kammarrätten.
När hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd tog beslutet att återkalla läkarlegitimationen hade läkaren redan fått flera chanser att rätta till bristerna i vården. Han har redan kritiserats för sitt sätt att skriva ut beroendeframkallande läkemedel. För drygt två år sedan dömdes han också i domstol för att ha vållat en patients död. En kvinna som avled i komplikationerna efter hjärtstillestånd, orsakat av en injektion med smärtstillande medel och kortison som inte utfördes på rätt sätt. Läkaren fick behålla sin läkarlegitimation under en treårig prövotid. Han har också sagt till Socialstyrelsen att han skulle sluta arbeta som läkare 2002, då 66 år gammal. Men yrkesverksamheten har fortsatt, och recept på starka smärtstillande, lugnande medel och sömnmedel har han fortsatt skriva ut. Apotekspersonalen reagerade över hans förskrivning av OxyContin, ett morfinpreparat som används vid långvarig svår smärta, som vid cancer. Det har skrivits ut för bland annat ryggvärk. Det är en diger lista med 29 fall som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gått igenom. Utredningen visar att läkaren på nytt varit oskicklig, och även i övrigt visat sig olämplig att utöva yrket. Beslutet att återkalla legitimationen har fastställts av Länsrätten i Stockholm, men läkaren har överklagat till Kammarrätten. I sin överklagan hänvisar han till sin ålder, att han stängt mottagningen, och att Socialstyrelsens första utredning varit dålig. - Det är min livsidentitet det gäller, skriver läkaren till Kammarrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".