Internationella kvinnodagen firas Stockholm 1979 Foto: Ragnhild Haarstad SVD/Scanpix

Internationella kvinnodagen firas

I dag är det den Internationella kvinnodagen, en dag som i många länder är en helgdag. Firandet i Sverige tog fart 1971 då Grupp 8 demonstrerade i Stockholm.

I Lycksele delar centerledaren och näringsministern Maud Olofsson ut tårta till en framstånde lokal företagare. I Skellefteå diskuteras unga kvinnors ohälsa, och allliansens fyra kvinnoförbund presenterar förslag på åtgärder som att satsa på ungdomsmottagningar och stärka skolhälsovården. S-kvinnor startar en föreläsningsserie om jämställd familjepolitik.

I Stockholm firar Jämställdhetsombudsmannen Internationella kvinnodagen för sista gången. Vid årsskiftet upphör JämO som egen myndighet, och vad som händer med jämställdheten när fyra ombudsmän slås samman diskuteras.

I massmedier och organisationer runt om i världen uppmärksammas kvinnors villkor, hur långt jämställdheten kommit, och hur mycket som finns kvar att göra. Till exempel berättar tidningen Dagens arbete om att kvinnor i industrin har sämre arbetsinnehåll och sämre chanser till vidareutbildning, enligt en undersökning som IF Metall låtit göra.

Kvinnodagens historia
Det var den tyska socialdemokraten och senare kommunisten Clara Zetkin som tog initiativ till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att stödja kampen för kvinnors rösträtt. Hon lade fram förslaget på den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910.

Runt om i Europa hålls kvinnomöten på eller omkring den 8:e mars de följande åren. 1917 demonstrerar ryska kvinnor för bröd och fred. Fyra dagar senare tvingas tsaren avgå, och den provisoriska regeringen ger kvinnor rösträtt.

En del av de mänskliga rättigheterna
1945 undertecknades FN-stadgan som var det första internationella avtalet som fastslog jämlikhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet.

I slutet av 60-talet togs firandet upp av feministerna i USA och 1971 hade det på allvar spridit sig till Sverige.

1977 antog FN:s generalförsamling en resolution, som rekommenderar ett alllmänt firande av en internationell kvinnodag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".