Alpint

Anja Pärson vann igen - 38:e världscupsegern Första i superkombination

Anja Pärson är en vinnare igen och söndagens seger var efterlängtad på flera sätt:

-Det känns jätteskönt, att äntligen få vinna en kombinationstävling, säger hon.

Segern i schweiziska Crans Montana placerade henne i alpina historieböckerna och i ett litet men väldigt framgångsrikt sällskap. Blott tre åkare: Pernilla Wiberg, Petra Kronberger och Janica Kostelic, har stått som segrare i alla de fem olika disciplinerna.

För Pärson har det saknats en seger i superkombinationen, i alla fall fram till söndagseftermiddagen. -”Superkomben” har varit något av ett surt äpple, jag har varit nära så många gånger men aldrig lyckats. Man gläds åt alla segrar men det här är lite extra, ungefär som att vinna det första störtloppet.

Vinsten kom till efter att hon legat trea efter det inledande störtloppet, 89 hundradelar efter amerikanska fartspecialisten Lindsey Vonn och tre bakom Marie Marchand-Arvier, Frankrike. -Jag åkte jämnt med Lindsey i störtloppet, sedan i en sådan här lång och teknisk slalombacke så visste jag att jag hade chansen.

Marchand-Arvier kunde inte matcha svenskan i slalomåket och Vonn hade redan vid första mellantiden förlorat hela sitt försprång. I mål var hon till slut 26 hundradelar bakom Pärson och i stället slutade tyskan Maria Reich tvåa, två tiondelar bakom.

För Pärson var helgens resultat ett välkommet formbesked inför nästa veckas världscupsavslutning i italienska Bormio. -Det har inte varit den roligaste vintern men jag tycker ändå att jag haft en bra säsong. Jag har inte varit riktigt ända fram men måste kunna ha några mellansäsonger. I Bormio är det ett av de tuffaste störtloppen och jag är jättepositiv inför veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".