Älgar sms:ar till forskare

Just nu har ungdomar som skickar SMS-meddelanden mellan mobiltelefoner fått oväntad konkurrens - av några älgar från Åsele. Det är forskare som vill veta var älgarna befinner sig och vart de tar vägen.
Det är Statens Lantbruksuniversitet som tillsammans med Markägareföreningen och Jägarförbundet hjälps åt att utrusta 25 älgkor i Åseletrakten med så kallade GPS-mottagare som under ett år ska avläsas upp till sju gånger per dygn. Hittills är det 18 älgar som bedövats och fått ett halsband med en mottagare. Genom SMS-meddelandena hoppas forskarna få veta hur älgarna förflyttar sig under vintertid och förhoppningsvis kan höstarnas avskjutning av älg planeras på ett bättre sätt än tidigare. I slutändan hoppas alla inblandade att kunna undvika mycket av de älgbetesskador på skog som ofta uppstår när många vandringsälgar samlas på ett område under vintertid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".