Umeå erbjuder brottsoffer stödsamtal

Umeå kommuns medlingsverksamhet är först i hela landet med att erbjuda stödsamtal till brottsoffer.
- Det handlar om unga människor som utsatts för kränkningsbrott som till exempel misshandel eller rån, säger Barbro Stjärnbrandt, medlingssamordnare på Umeå kommun.

Tanken med stödsamtalen är att unga människor som blivit misshandlade eller kränkta i ett brottssammanhang ska få hjälp fort, Och hjälpen består av ett begränsat antal samtalstimmar.

Barbro Stjärnbrandt tror det kommer att handla om en till tre samtalstillfällen men det självklart är behovet som styr. Hon berättar att verksamheten ska starta i liten skala men unga brottsoffer upp till 21 år. Det är pengar från brottsofferfonden som gör det möjligt att starta projektet.

Själva medlingsarbetet bygger på att det finns en gärningsman och att gärningsmannen vill medvera i medlingen. Men för stödsamtal behöver det varken finnas en gärningsman eller att denne vill vara med utan samtalen är helt fristående från gärningsmannen, säger Barbro Stjärnbrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".