Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Fler våldsutsatta barn får hjälp

Nu börjar resultaten av samarbetsprojektet Centrum mot våld visa sig. Ett centrum som är unikt i sitt slag i Sverige.

Genom att ha sammanfört kvinnofridsmottagningen och barnahuset under samma tak, har man i Umeå minskat mörkertalet bland våldsutsatta barn, men samtidigt som fler får hjälp börjar också resurserna ta slut.

Peter Söderström, Utvecklingsledare på Centrum mot våld i Umeå visar runt i lokalerna som ligger i ett företagshotell i Umeå. Hit kan kvinnor komma anonymt för att få hjälp att till exempel ta sig ur ett våldsamt förhållande. Men här finns också en mottagning för barn, kallat barnahuset.

Innan man slog ihop dom två verksamheterna tog barnahus emot omkring 50 barn per år. Men sedan centrum mot våld öppnade för tre månaders sedan har man redan börjat nå ut till en grupp barn som tidigare inte synliggjordes.

- Nu sen kvinnofridsmotttagningen öppnade första november, så har det redan kommit mer barn än vad det kommit på ett år på Barnahus...

Ökningen av antalet barn som nu kan hjälp har skett utan att verksamheten ens har börjat gå ut med information om att man finns.

Men det ska man börja göra nu, vilket kommer att märkas av på verksamheten, tror Peter Söderström.

Fakta:

Vid Centrum mot våld ska våldsutsatta kvinnor och barn få den hjälp dom behöver under samma tak. Även en mansmottagning finns numera tillgänglig. Inom Centrum mot våld samarbetar Umeå kommun med polis, åklagare, landsting, rättsmedicin och Umeå universitet. Centrum mot våld i Umeå är unikt i sitt slag i Sverige.

Kvinnorna kan söka sig dit anonymt och polis och åklagare kallas endast dit vid behov.

Telefonnumret är 020 410 420

Barnahusets målgrupp är barn under 18 år som utsatts för bland annat våld, hot eller sexualbrott. Syftet är att anpassa utredningar i samband med att barn misstänks vara utsatta för dessa brott. Barnahuset når man via socialtjänsten.

Det tredje benet inom Centrum mot våld är Mansmottagningen som arbetar med män som till exempel har svårt att kontrollera sin ilska. Mansmottagningen har egna lokaler, skilda från övriga Centrum mot våld. Telefonnumret dit är 076 810 50 50.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".