Dyrt när posten drabbas av bacillskräck

Det finns risk för att det blir betydligt dyrare för sjukvården och forskare att skicka prover med smittförande ämnen till laboratorier.
Posten tänker inte längre ta hand om dem som brev - och det går inte heller att tvinga Posten att göra det. Post- och telestyrelsen menar att transporterna av breven med smittförande ämnen inte kan sägas ingå i den samhällsservice som Posten måste stå för. Och den ökade kostnaden för skicka proverna får avsändaren betala. - Om jag anlitar en speditör kan jag betala mellan femtusen och tiotusen kronor, säger Smittskyddsinstitutets säkerhetsrådgivare Ewa Ljungdahl Ståhle. Ända sedan i höstas arbetar flera myndigheter tillsammans på att hitta en lösning på transporterna. Den första maj måste det vara klart, för då tänker Posten inte längre befordra breven med smittförande material. De försändelser det handlar om är större mängder virus eller bakterier som odlats upp, och om de betydligt färre försändelserna med farligare virus som Ebolavirus och Lassafeber. Vanliga diagnostiska prover för att leta efter till exempel hiv-virus eller hepatit kommer även fortsättningsvis att skickas per post, om än i en annan förpackning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".