Stopp för avvisning till Afghanistan

Elias Kamyab, som kom till Skellefteå från Afghanistan för fyra år sedan, får en ny prövning av sitt avvisningsbeslut. Det här står klart efter att Migrationsverket beslutat om att inhibera, alltså att upphäva det tidigare beslutet om avvisning till Afghanistan.

Elias från Afghanistan till Sverige för 4 år sedan, och hamnade i Skellefteå. Under hans tid i Sverige så har Migrationsverket 6 gånger avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd.

Elias är en av många afghaner som hotas av avvisning från Sverige. Totalt kan det handla om drygt 600 afganska män som sverige vill skicka tillbaka.

Elias är shiamuslim och säger att han tvingades att arbeta för talibanerna och sprida deras propaganda. Via människosmugglare så flydde han så småningom från Afghanistan, och han säger att han inte kan återvända eftersom hans folk ser honom som förrädare.

Den svenska regeringen och berörda myndigheter anser att det är säkert att återvända till Afghanistan, och Elias är en av de afghaner som blivit erbjudna pengar om de frivilligt återvänder till sitt hemland. Men människorättsorganisationer och flyktingar vittnar om ett land med väpnande konflikter och allmänt kaos.

En ny chans
Elias har skaffat sig ett nytt liv i Sverige, han har arbetat inom äldreomsorgen i Skellefteå och under två år har han läst omvårdsprogrammet på Balderskolan.

Men att han etablerat sig i samhället är inget argument för att få stanna, och efter det senaste avvisningsbeslutet i höstas så gick Elias under jorden. Han har flyttat runt mellan olika orter i Sverige men han har försökt att avsluta sina studier på omvårdnadsprogrammet.

Migrationsverket har nu alltså fattat beslut om att inhibera, alltså att upphäva avvisningsbeslutet för Elias. I praktiken innebär det att hans ärende återigen kommer att prövas.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista