Hur dyr får en bjudjakt vara?

Det är av stor principiell vikt att få avgjort om det är fråga om bestickning i samband med Skytteanskas älgjakt för kunder anser åklagaren vid rättegången som inleddes idag.
Från flera håll intresserar man sig nu för utgången i rättegången, bland annat Institutet för mutor och Riksåklagaren, säger åklagaren Annika Öster. Det är 11 personer i ledande ställning vid utbildningsföretaget Skytteanska som står åtalade vid hovrätten i Umeå. Den springande punkten är hur stort värdet är på älgjakten. Minst tvåtusen kronor hävdade Annika Öster, och därmed skulle det vara fråga om betickning eller medhjälp till bestickning, alltså ett försök att muta potentiella kunder att köpa utbildningar av Skytteanska. Försvarets inställning är att de åtalade inte har gjort något brottsligt, och försvarsadvokaterna ifrågasatte framförallt åklagarens siffror om värdet på jakten. 200 kronor menade advokaterna att värdet är på en dags älgjakt. I tingsrättens friande dom från december 2000 var det också det låga värdet en viktig faktor i domskälen. Rättegången fortsätter imorgon och beräknas vara avslutad senast fredag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".