Insatsstyrka ska hjälpa räddningstjänsten

I Sverige finns sedan förra våren på regeringen uppdrag en Insatsstyrka som ska kunna biträda samhällets ordinarie räddningsverksamheter. Insatsstyrkan består av experter inom NBC ska på kort varsel kunna kallas in om det händer olyckor och attentat som innefattas av radioaktivitet, biologiska eller kemiska substanser.
Överste Dick Stode, chefen för Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå är den som kallar in styrkan när larmet gått. Han säger att styrkans resurser behövs när händelser likt sarinattacken på tunnelbanan i Tokyo inträffar. I dag finns ett 60-tal personer utbildade för styrkan och ytterligare ett 20-tal kommer att inom kort att utbildas. Överste Dick Stode anser inte att krigsrisken i Irak innebär att styrkan behöver kallas in, utan först när det finns reella hot mot Sverige eller andra länders anläggningar här i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".