Smärtlindring för gravida läggs ner

För att spara pengar försvinner nu möjligheten för gravida kvinnor att få lindring med akupunktur. Den behandlingen brukar hjälpa, och överläkaren Ingrid Mogren tror inte att nedläggningen kommer att spara pengar utan att kvinnor får lida i onödan.
Det är kvinnor med svåra smärtor av foglossning under graviditeten som sedan 1996 kunnat få akupunktur. Åtta av tio kvinnor har fått mindre ont. - Jag har haft patienter som kommit på kryckor de första fyra-fem behandlingarna och sedan kommer de tillbaka sjätte behandlingen och då har de lagt kryckorna åt sidan, berättar barnmorskan Gudrun Heldestad Johansson. Ingrid Mogren, överläkare på kvinnokliniken, tror inte att nedläggningen kommer att spara pengar utan att många kvinnor får lida i onödan. Fler dyra kejsarsnitt och fler sjukdagar kan bli följden av att det sparas 150 000 kronor på att dra in akupunkturen. Undersköterskan Katarina Johansson har drabbats av foglossning och är upprörd över att smärtlindringen dragits in. - Nog förstår jag att man måste spara pengar, jag jobbar själv på sjukhuset, men det här blir ju fem och halv månad med illamående och smärta, säger hon till P4 Västerbotten. Dessutom blir det sjukskrivning istället för att med hjälp av smärtlindring åtminstone kunna fortsätta jobba halvtid. För när hon senast var gravid och fick akupunktur var hon utan smärtor. Verksamhetschefen Elisabet Ekolm beklagar stängningen men säger att man inte haft något annat val eftersom man måste skära ned på kostnaderna på något sätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".