Omstridda Vännästavlor lånas inte ut till Umeå

Igår beslutade kyrkorådet i Vännäs att inte låna ut tavlor till Tegskyrkan i Umeå. Tavlorna är de omstridda konstverk som den holländske konstnären Teo Forrer skänkt till Johanneskyrkan i Vännäs.
Det var för fem år sen som den holländske konstnären Theo Forrer skänkte femton målningar till Johanneskyrkan i Vännäs. Målningarna skildrar olika motiv ur Bibeln och har väckt starka känslor- en del tycker att dom är fula och upprörande- andra tycker mycket om dem. I höstas beslutade kyrkofullmäktige i Vännäs att målningarna bara ska visas sommartid. Och igår sa alltså kyrkorådet nej till att låna ut tavlorna till Tegskyrkan i maj. Vännäsprästen Bo Nordin, säger att alla stridigheter är till skada för konstverken, att konstverkens innehåll skyms av allt bråk om dom är fula eller inte och att det är en viktig anledning till att tavlorna nu inte lånas ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".