Ögonsjukvården får allt fler remisser från optiker och länets primärvård.

Under 2007 ökade antalet remisser med 12 procent och det är 1000 fler patienter än under 2006, det säger ögonklinikens verksamhetschef Elisabeth Zackrisson-Nyström på universitetsjukhuset i Umeå.

Med ökat antal remisser från primärvården och länets optiker så har väntetiden för patienterna blivit längre och de som drabbas av det är kroniker, diabetiker och patienter med grön starr (glaukom).

Det ökade remissflödet kan indirekt även påverka väntetiden för gråstarrsoperationer i länet, det säger ögonläkaren Anders Behndig på universitetsjukhuset i Umeå.

Väntetiden i länet för gråstarrsoperationer var i slutet av mars 2008 nio till tretton veckor.

Ökningen av remisser beror på flera saker det säger Elisabeth Zackrisson-Nyström:

- Det beror naturligvis på hur bemanningen ser ut i primärvården, hur erfarna och kunniga distriktläkarna är. Det finns ju också förklaringar, vi har ju en stor andel av våra remittenter bland länets optiker. Det finns ju anledning att tänka att man kan kvalitetsmässigt förbättra, att få ett samarbeta som leder till att man inte överremitterar till ögonsjukvården, det säger Elisabeth Zackrisson-Nyström till P4 Västerbotten.

Men optiker Per-Åke östman i Umeå anser inte att han som optiker skickar patienter i onödan till ögonsjukvården:

- Nej det tycker jag inte! Jag sorterar väldigt hårt innan vi skickar. Då folk kommer till oss då kommer dom för att dom ser dåligt och kan vi inte åstadkomma bättre syn på dem och säga att man har möjlighet att återgärda det på ögon, eller att det är en sjukdom, högt tryck eller fel på gula fläcken och så vidare, då ska ju läkare ta hand om och bedöma.

Per-Åke Östman säger också att han som optiker inte ska lämna besked som ögonläkare ska göra och därför är det ibland nödvändigt att remittera patienten till ögonsjukvården:

Ibland har vi ju givetvis skickat remisser där jag vet att det går inte att behandla men jag kan ändå inte ta ställning till det de måste få veta det från ögonläkaren inte från mig det säger Per-Åke Östman optiker i Umeå.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".