Hela sjukvården påverkas av strejk

Konflikten gäller bland annat högre löner för sjuksköterskorna, och varslet gäller framförallt operation, röntgen och labbpersonal. Men varslet kommer att påverka hela sjukvården säger Ann-Christin Sundberg, chef för den specialiserade sjukvården.

– All verksamhet är beroende av att vi kan göra laborationer, röntgenundesökningar i olika utsträckning, beroende på vilken verksamhet det är, säger Ann-Christin Sundberg chef för den specialiserade sjukvården inom Västerbottens läns landsting.

Låg bemanning
Västerbottens läns landsting är ett av de landsting som påverkas av Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder för högre löner för sjuksköterskorna. De sjuksköterskor som framförallt berörs av varslet är operation, röntgen och biomedicinska analytiker.

Hur kommer ni att möta det här?

– Den bedömning vi gör är att i princip så blir det akut verksamhet, med den bemanning som vårdförbundet bestämt. De har gett undantag inom vissa områden. Det ligger på en väldigt väldigt låg nivå vad vi får ha för folk i tjänst. De har ju tagit alla operationssjuköterskor på operation, men å andra sidan sagt att vi får ha tre stycken i tjänst, det säger Ann-Christin Sundberg till P4 Västerbotten.

Så det blir inställda operationer inställda undersökningar?

– Ja, ja det blir det. Man kan i princip säga sommarverksamhet för då bedriver vi bara akut sjukvård. Men vi får begära dispens i de fall som vi anser att den akuta verksamheten behöver bedrivas i högre omfattning än vad de har föreslagit.

Länets blodcentraler, operationsverksamhet och thorax är några verksamheter som berörs av vårdförbundets varsel. Vårdförbundets lagda varsel slår hårdast mot universitetsjukhuset i Umeå. En stor del av länets röntgenverksamhet omfattas av varslet, med undantag av mammografi. Bemanningen kommer att vara låg och vårdförbundets lagda varsel rör sig generellt om blockering av mertid- och övertidsuttag.

Konflikten har redan satt spår
Redan nu har konflikten satt sina spår, säger Göran Edbom verksamhetschef för onkologi på universitetsjukhuset i Umeå.

– Cancervården brukar ju i regel undantas när det gäller själva konflikterna, men däremot är vi ju naturligvis berörda av den allmänna stämningen inom vårdförbundet och deras medlemmar. Vi är ju också beroenda av att verksamheten fungerar optimalt där lönen är en del utav komponenterna helt enkelt. Sedan vill jag inte lägga mig i själva konflikten, den får väl arbetsgivare och vårdförbundet göra upp, det säger Göran Edbom.

Reporter Inga Korsbäck

Vårdförbundets varsel till 21 april kl 12.00

Kommuner:

  • Robertsfors, Norsjö och Lycksele. Blockad av mertids- och övertidsuttag under jour och beredskap

Inom Västerbottens läns landsting berörs:

  • Blodcentralen och Transfusionsmedicin på universitetsjukhuset och på blodcentralerna i Skellefteå och Lycksele
  • Ögonmottagningens ögonoperation på universitetsjukhuset. Ögon- och öronmottagningen Skellefteå lasarett
  • Operationsavdelningen Lycksele lasarett, Skellefteå lasarett och operationscentrum universitetsjukhuset
  • Operationsavdelningen hand- och plastikmottagningen universitetsjukhuset
  • Thoraxoperation universitetsjukhuset
  • Diagnostisk radiologi, tandläkarhögskolans röntgenavdelning och nuclearmedicin, thoraxangiografi på Norrlands universitetsjukhus
  • Röntgenavdelningen Skellefteå lasarett, röntgenavdelningen Lycksele lasarett inklusive tjänstgörande med radiologisk utrustning i Tärna, Sorsele, Åsele, Vilhemina, Storuman, Robertsfors och Malå hälsocentraler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista