Umeå

Nya undersökningsmetoder ökar trycket på ögonkliniken

Ögonsjukvården får allt fler remisser från optiker och primärvården. Under 2007 ökade remisserna med 12 procent och från ögonklinikens sida är man orolig att remisserna ska öka ännu mer när länets optiker börjar använda ögonbottenkamera och synundersökningar som ögonsjukvården tidigare gjorde, det säger ögonklinikens verksamhetschef Elisabeth Zackrisson-Nyström på universitetsjukhuset i Umeå.

- Om en sådan här undersökning hos optiker kan medföra att remissens kvalitet ökar så är det positivt för oss. Men vi kan ju naturligvis se en risk att man fångar in fler ögon, ögonsymptom som leder till besök och remisser som vi inte skulle ha sett tidigare och där det sannolikt väldigt ofta inte är behandlingskrävande det säger Elisabeth Zackrisson-Nyström till p4 Västerbotten.

En en av fyra optiker i länet som idag använder en ögonbottenkamera och som erbjuder en ögonhälsoundersökning är Per-Åke Östman i Umeå. De bilder som han tar av kundernas ögon skickas till privata ögonläkare för bedömning. Men Per- Åke Östman anser inte att patienter remitteras i onödan, enligt honom så skickas bara de som har behov av ögonsjukvård:

- Vi mäter tryck, vi mäter synfält, vi mäter synskärpa och synkvalitet och skickar bilderna till ögonläkare för bedömning. Så länge det inte är en sjukdom som behöver behandlas, kanske bara bevakas. Då skickar man det inte till ögonkliniken till exempel misstanke om grön starr, men den är inte utvecklad eller synnedsättande. Det är först när den ska behandlas som den ska skickas upp till specialistkliniken. Det blir ju också bra för ögonkliniken, de får ju inte de här så kallat onödiga patienterna det säger Per-Åke Östman.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".