4 års fängelse för Handelsbanksrånare

Det blev 4 års fängelse för den 24-årige man som rånade Handelsbankens kontor i Malå och Umeå.
Rånen inträffade i januari 2006 med en drygt veckas mellanrum, och 24-åringens byte blev totalt drygt 150.000 kronor.
Tingsrätten har därmed gått på åklagarens linje som yrkade på mellan 3 och 4 års fängelse.
24-åringen döms också att betala ett skadestånd till Handelsbanken och till sex banktjänstemän som berörts av rånen.
Mannens försvarare anser att domen är mycket hård, och att han ska överlägga med 24-åringen om domen ska överklagas.

Vid rånet i Malå så hotade 24-åringen en av banktjänstemännen med en plastkopia av en pistol. Han lämnade fram ett papper med texten att detta är var ett rån, han fick med sig 25.000 kronor och lämnade Malå i bil.
När det gäller rånet mot Handelsbanken i Umeå så fick 24-åringen idén när han skulle hämta ut ett nytt kontokort. Han såg då att personalen hämtade pengar ur en låda längre in i banken, och att den verkade vara olåst. I utredningen framkommer det att låset inte fungerat ordentligt på ett halvår.
Någon vecka senare återvände han maskerad till banken, hoppade han över en obemannad kassadisk och gick fram till lådan och plockade med sig drygt 130.000 kronor.

Pressat förhör
Direkt efter rånen fanns inga direkta spår, men efter hand dök det upp tips och rykten om 24-åringen.
Hösten 2007 började utredningen ta ordentlig fart. Polisen tog in flera av hans kamrater till förhör, och i ett pressat förhör så avslöjade en av kamraterna att 24-åringen berättat om rånen för honom.
Först nekade 24-åringen till rånen men ganska snart erkände han. Förutom hans erkännande finns teknisk bevisning på hans handstil, fotavtryck och en hel del vittnessuppgifter. Men enligt förunderökningen så har 24-åringen svårt att förklara orsaken till rånen. Han hade inga stora skulder, och en del av pengarna från rånen har 24-åringen spenderat på kläder och krogbesök.
Rånet mot banken i Umeå förklarar han med att det verkade enkelt att ta pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".