Västerbottens län

SRF kräver bättre rehabilitering för synskadade

Synskadade i länet får för lite och för dålig rehabilitering det anser SRF, Synskadades riksförbund, som kräver att syncentralen skiljs från ögonsjukvården. Föreningen kan få gehör för kravet på en ny organisation. Men oklart är om det skulle bli mer resurser till syncentralen.

Nationellt har SRF har länge drivit frågan om bättre habilitering och rehabilitering och i länet så har SRF sedan minst fem år tillbaka krävt att verksamheten ska separeras från sjukhusvården. 

– Rehabiliteringen hamnar längst ner på skalan i resurser och så. Därför att rehabilitering kan man inte visa i statistik visa vad man gör och få mer pengar för det. Det kan man däremot med gråstarrsoperationer och visa på bra statistik och få mer resurser, men rehabilitering sker över tid, säger Karin Sundbaum, regional ombudsman för SRF i norrbotten- och Västerbottens län.

Och rehabilitering kan vara vadå?

– Ja att återfå förmåga förmåga att klara sitt dagliga liv sedan man har blivit synskadad. Att lära sig att göra saker på ett helt annat sätt än då man såg normalt, det säger Karin Sundbaum till P4 Västerbotten.

Tiden kan vara mogen
Synskadades riksförbund anser att det här är en fråga för politikerna att lösa och det verkar det som om tiden är mogen för förändring, det säger nu Handikappnämndens socialdemokratiske ordförande Kenneth Andersson till P4 Västerbotten.

I höst ska nämligen ett förslag finnas klart och förmodligen hamnar då landstingets syncentral under Handikappnämndens verksamhetsområde.

Både fördelar och nackdelar
Eva Hedström Boman som är verksamhetschef för Västerbottens läns landstings länsövergripande syncentral ser både fördelar och nackdelar med förändringen. För yrkesverksamma synskadade kan det bli bättre men för andra grupper kan det däremot bli sämre.

– Den största patientgruppen, brukargruppen som vi har i dag de gamla personerna med en synnedsättning, de får väldigt bra rehabilitering i dagsläget då syncentralen tillhör ögonkliniken. Optikerna på syncentralen har ett nära samarbete med ögonläkarna som är väldigt värdefullt.

Skulle ni få mer resurser om syncentralen var separerad från ögonkliniken?

– Det är ingen som har lovat det, det säger Eva Hedström Boman.

Syncentralens budget för synhjälpmedel var 3,2 miljoner under 2007 och i år har man en lägre summa att röra sig med, 2,9 miljoner kronor.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".