Bottenviken

Säljakt bevakas över gränsen

Nu när årets säljakt dragit i gång, både i Sverige och i Finland, kommer den svenska Kustbevakningen att ha ett djupare samarbete med sina finska kollegor.

akten sker ofta ute på stora isflak där sälen håller till, och vind och strömmar kan föra isflaken över landsgränsen mellan Finland och Sverige, och göra att jägarna kommer över i ”fel” land.

Och det är en av sakerna som kustbevakningen kontrollerar, förutom att rätt vapen används och att jakten går till på rätt sätt och att alla tillstånd är okej. För Conny Rönnkvist på kustbevakningen är samarbetet med Finland naturligt.

I Sverige förekommer säljakt enbart som skyddsjakt av gråsäl och förra året fälldes bara hälften av tilldelningen på 40 sälar, medan den finska säljakten är större och omfattar både gråsäl och vikare. Bevakningen av jakten sker med hjälp av svävare och flygplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista