Samarbete om sophantering kan spricka

Dorotea och Vilhelmina kommun tänker hoppa av bildandet av ett avfallsförbund i inlandet. Genom att gå ihop i avfallsfrågor skulle 8 småkommuner sköta sophanteringen under en gemensam administration. Men i sista stund har flera inlandspolitiker blivit tveksamma.

Samarbete om avfallsfrågorna i inlandet har diskuterats länge och 2003 lämnade folkpartisten Nicke Gran fram förslaget att blida ett Kommunalförbund i avfallsfrågor. Det innebär att administrationen kring soporna lyfts ut från respektive kommun och sköts av en gemensam stab och en styrelse med exempelvis kommunalråden.

Vitsen är bland annat att komma ifrån att det är verkligt svårt för småkommunerna att få tag på ny personal när 40 - talisterna går i pension. Avfallstaxorna skulle bli lika oavsett var i inlandet man bor och ett kommunförbund skulle också bli en starkare förhandlingspart gentemot förbränningsstationerna som ska ta emot soporna. Ärendet ska nu upp i fullmäktige i 8 kommuner som hittills varit intresserade. Men centerpartistiska kommunalrådet Gunnar Hörnlund i Vilhelmina tycker inte längre att Vilhelmina ska gå med och i Dorotea har kommunlistans Mats-Erik Westerlund också yrkat på nej.

Det är allt för många frågetecken och ett Kommunförbund med en avfallsdirektör i toppen kanske blir en dyrare administration för soporna än vad lilla Dorotea har idag, befarar Westerlund.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".