Sverige

Lättare att få sjukersättning efter dom

Många sjukskrivna i länet som hittills nekats ersättning från Försäkringskassan kan i framtiden få rätt till ersättning. Efter en dom i regeringsrätten kan Försäkringskassan inte längre neka sjukersättning med hänvisning att den sjuke skulle kunna utföra ett lättare jobb, om inte det finns på arbetsmarknaden.

Försäkringskassan har under flera år nekat många sjukskrivna ersättning med motiveringen att de kunna ta ett ”lättare rörligt adminstrativ arbete utan tunga lyft, utan stress eller repetetiva rörelser”.

Att sådan arbeten i praktiken inte fanns spelade ingen roll enligt Försäkringskassan som drog in ersättningen för människor med svåra hjärtproblem eller som i ett fall i länet där en person som drabbats av svåra diarréer efter det att att en cancerbehandling förstört tjocktarmen. Enligt försäkringskassans bedömning kunde personen arbetat om denne satt i närheten av toalett.

Nu har spelreglerna alltså ändrats. De som nekats ersättning kommer inte at få igen den retroaktivt, men om man fortfarande är sjuk kan man söka på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".