Västerbottens län

Nazister sprider budskap på skolor

Skolan är en viktig arena för nazistiska organisationer att värva medlemmar på. Det visar Sveriges Radios granskning av nazistiska aktiviteter på landets skolor. Av 51 högstadie- och gymnasieskolor i länet så svarade sju skolor att man funnit nazistisk och främlingsfientlig propaganda.

Balderskolan är en av sju skolor i länet som svarat att man hittat propaganda från nazistiska eller främlingsfientliga organisationer. Klisterlappar och klotter har hittats på på dörrar, väggar och inne på en toalett.

– Jag ser allvarligt på det för att man raggar nya medlemmar och ökar medlemsantalet, säger Ulf Forss, fritidsledare på Balderskolan i Skellefteå.

Ungdomar mottagliga
I hela landet hade en femtedel som svarat på Sveriges Radios enkät hittat propaganda som flygblad eller affischer. Den mest aktiva nazistiska organisation i länet är NSF, nationalsocialistisk front. NSF propagerar för nazism, rasbiologi och hets mot judar och homosexuella. Skolkampanjen är viktig, säger NSF:s talesman Rickard Ekman.
– Ungdomar är ju framtiden och de är väldigt mottagliga för vårt budskap.
– De två grupper som svarar bäst på vårt budskap är ungdomar och äldre.

Fel, tycker ungdomar
Det är 2.714 skolor i landet som fått SR-enkäten om nazism och främlingsfientlighet i skolorna och 48 procent svarade på enkäten. I Västerbottens län har vi fått svar från 67 procent av skolorna som fått enkäten. På 7 av 51 skolor hade propaganda från nazistiska organisationer eller partier hittats. 20 av 51 har hittat klotter med nazistiskt budskap.

Emily Nystedt och Rebecka Lundgren är gymnasieelever på Balderskolan Skellefteå. De tycker att det är fel med nazistisk propaganda i skolan, och de ifrågasätter om personerna som sprider propagandan egentligen vet ideologin står för.
– Det är väl hemskt
– Jag vet inte om de vet riktigt vad de pratar om
– Man får försöka att inte ta dem på så stort allvar så kanske de lägger ner, säger Emily Nystedt och Rebecka Lundgren på Balderskolan Skellefteå. 

Reportrar Inga Korsbäck
Jenny Roosqvist
Lillemor Strömberg

Länkar för dig som vill läsa mer:

Vi har samlat alla nyhetsinslag om Sveriges Radio Västerbottens kartläggning av nazistiska och främlingsfientliga aktiviteter i skolan på en sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".