Bensinstölder

Diesel, vapen och narkotika i åtalet mot två män

Två män åtalas för lastbilsstölder och dieselstölder i bland annat Västerbotten och Dalarna. Vapenbrott och narkotikabrott ingår också i listan av misstänkta brott.

I slutet av februari stoppades dom av dalapolisen utanför Hofors, efter att bland annat ha stulit diesel för drygt 100 000 kronor i Rättvik.

Nu har de två männen åtalats för bland annat grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel å grov stöld.

Det var efter en dramatiskt polisjakt och med hjälp av spikmatta som männen i den stulna tankbilen stoppades på morronen den 19 februari. Då hade de bland annat hunnit stjäla diesel i Rättvik, försökt sig på samma brott i Borlänge, och utan lov använt sig av ett tankbilssläp i Mora.

Enligt åtalet hade männen - en 21-åring från Södermanland och en 47-årig norrman - dessutom stulit en tankbil i Västerbotten och diesel i Härnösand dessförinnan.

Men stöldturnén slutade alltså utanför Hofors, och nu har männen åtalats för stölderna. De ska också stå till svars för vapenbrott, brott mot knivlagen och narkotikabrott efter att haft kniv med sig i tankbilen. Norrmannen ska dessutom ha haft armborst och revolver.

Utöver det saknar båda männen körkort och åtalas därför för grov olovlig körning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".