NSF vid demonstration i Stockholm <BR>Foto David Magnusson, Svd/Scanpix

Polisen märker ökad aktivitet

Polisen i länet märker av att nazistiska organisationer som NSF, Nationalsocialistisk front är mer aktiva och sprider sin propaganda. Klisterlappar och affischer på stan och propaganda på länets skolor med budskap som är främlingsfientligt och rasistisk är det som Kjell Pettersson polisen Skellefteå mött.

– Vi har märkt sista tiden att man har ökat utdelningen av informationsblad och satt upp klistermärkern, säger Kjell Pettersson, kommissarie vid Skellefteåpolisen.

Den mest aktiva grupp som sprider sin propaganda i länet och på skolorna är NSF, Nationalsocialistisk front. Umeå och Skellefteå är städer där NSF är mest aktiva. Både Säpo och polis säger att man har koll på de mest aktiva nazisterna.

– Vi agerar utifrån om de begår någon form av brott, främlingsfientlighet eller homofobiskt, de så kallade hatbrotten – trakasserier eller förföljelser av olika personer på grund av åskådning eller uppfattning eller nationalitet, säger Kjell Pettersson, kommissarie i Skellefteå.

Aktivitet knutet till nyckelpersoner
Enligt Säpo finns det i hela landet 1000 aktiva nazister, hur många det finns i länet är Säpo mer förtegen om. Stockholm och Göteborg är särskilt utsatta när det gäller nazistiska grupperingar enligt Säpo.

– Det har alltid varit så att södra Sverige har större problem med nazistiska grupper än norra Sverige, säger Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säpo.

Aktiviteter lokalt är alltid knytet till enskilda individer som i länet, där Skellefteå utmärker sig. Skellefteå pekas ut som den stad i länet där en grupp nazister etablerat sig och hur aktiv man är, ja det beror på enskilda individer enligt Karin Lönnheden, chefsanalytiker Säpo.

– Om en väldigt driven person flyttar från en ort till en annan så kan aktiviteten på en ort dö ut totalt och på den orten dit den där personen flyttar så kan det upplevas som att det går från 0-100 på väldigt kort tid för det är många gånger knutet till ett fåtal nyckelpersoner, säger Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säpo.

Reportrar Inga Korsbäck
Maria Blomqvist

Tidskriften Expo har kartlagt nazistiska aktiviteter och sammanställt statistik län för län för 2007.

Vi har samlat alla nyhetsinslag om Sveriges Radio Västerbottens kartläggning av nazistiska och främlingsfientliga aktiviteter i skolan på en sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista