Skolor saknar policy mot nazistbesök

Hälften av de skolor i länet som svarat på enkäten om nazism och främlingsfientlighet i skolan saknar en policy för besök från främlingsfientliga grupper.

Det är inte bara för partier och organisationer att knalla rakt in på en skola, det kan man avläsa av svaren på vår enkät och om skolan har en policy för besök av främlingsfientliga organisationer.

De skolor som har en policy hänvisar till skolans värdegrund och att rasistiska organisationer inte är välkomna. Men Göran Svanberg, gymnasiechef på Östra gymnasiet, är inte helt emot besök, han ser det som ett dilemma.

– Å ena sidan så tilltalas jag av åsiktsfrihet, kunskap, öppenhet, aktiva insatser, som skulle tala för att de borde få komma in. Å andra sidan om de är öppet kränkande, öppet intoleranta, då står det ju i strid med skolans egen värdegrund. Så sannolikt, om de skulle söka så skulle jag åtminstone ta en diskussion med min elevrådsstyrelse för att höra vad elevrådsrepresentanterna har för uppfattning innan jag säger ja eller nej, säger Göran Svanberg.

Propaganda inte välkommet
Hälften, 25 skolor, säger att man har en policy och de flesta svarar att det är rektor som avgör vilka som får besöka skolan. Ersängskolan i Umeå säger att man har nolltolerans mot rasism. Minervaskolan svarar att man bedriver undervisning på skolan och inte politik.

På Castorskolan i Bjurholm säger man att verksamheten ska vara fri från från rasism, homofobi och främlingsfientlighet.

– Ska Sverigedemokraterna eller liknande partier komma då ska det vara under de former som skolan arbetar, där vi kan föra en debatt och att det är under lektionstid. Att de kan komma och sprida propaganda det är absolut under inga omständigheter aktuellt, säger Lars Westman, rektor på Castorskolan i Bjurholm.

Reporter Inga Korsbäck

Vi har samlat alla nyhetsinslag om Sveriges Radio Västerbottens kartläggning av nazistiska och främlingsfientliga aktiviteter i skolan på en sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".