Få nazistbrott i länet

Det är få brott med nazistisk och främlingsfientlig bakgrund som anmäls i Västerbottens län, enligt polis och kriminalunderrättelsetjänst. Men det senaste halvåret har det gjort anmälningar där enskilda personer känt sig hotade.

Den typ av brottslighet som ofta förknippas med nazistiska organisationer är hets mot folkgrupp och hatbrott mot utländska medborgare och homosexuella.

Enligt Kjell Pettersson poliskommisarie i Skellefteå och Henry Westerlund kriminalunderrättelsetjänsten så är den brottsligheten i länet låg. Få anmälda brott om man jämför med andra län i landet, det säger Henry Westerlund till P4 Västerbotten.

Men politiskt aktiva personer, bland annat i Ung vänster och Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå, har under det senaste halvåret gjort polisanmälningar efter incidenter där enskilda personer känt sig hotade – av nazister med anknytning till NSF, Nationalsocialistisk front.

Vi har samlat alla nyhetsinslag om Sveriges Radio Västerbottens kartläggning av nazistiska och främlingsfientliga aktiviteter i skolan på en sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".