Fällda när utpekad inte fick ge sin version

Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad och två andra tidningar fälls av Pressens opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed. En busschaufför som pekats ut för sitt agerande fick inte möjlighet att ge sin version när de första artiklarna publicerades.

Brottet mot de pressetiska reglerna gäller en busschaufför i länet som påstods ha pratat i mobiltelefon i 90 kilometers hastighet. En av passagerarna hade tagit en bild av chauffören när han höll i två mobiltelefoner samtidigt.

Föraren har hela tiden hävdat att bilden togs på en parkeringficka, vilket kunde ses på att träd runtomkring inte var suddiga på bilden.

Fällningen i Pressens opinionsnämnd av VK, VF och två tidningar till motiveras av att chauffören inte kontaktades i samband med de första publiceringarna och inte kunde ge sin version av händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".