Skellefteå

Inget beslut om bokslut efter revisorskritik

Kommunfullmäktige i Skellefteå kommer inte att kunna besluta om kommunens bokslut nästa vecka. Anledningen är att revisorerna har kritiserat kommunstyrelsen för att man inte har berättat om Skellefteå Krafts satsningar i etanolbolaget Sekab för kommunfullmäktige.

Bakgrunden till revisorernas anmärkning är Skellefteå Krafts engagemang och delägarskap i etanolbolaget Sekab. Sekab har påbörjat utlandsinvesteringar och Skellefteå kommun har via Skellefteå kraft stora ekonomiska åtaganden, bland annat ett borgensåtagande på 660 miljoner kronor.

Fick ingen information
Trots tydliga ägardirektiv så har varken kommunstyrelsens eller fullmäktiges ledamöter fått ta ställning till Skellefteå Krafts investeringar i Sekab.

Revisorerna menar att ledamöterna i kommunstyrelsen har en så kallad uppsiktsplikt, alltså en skyldighet att informera sig om vad de kommunala bolagen beslutar och sedan informera fullmäktiges ledamöter.

Konsekvenserna inte klara
Den borgerliga alliansen i Skellefteå har tidigare riktat högljud kritik mot Skellefteå Krafts engagemang i Sekab, men revisorerna är tydliga. Kritiken omfattar hela kommunstyrelsen, oavsett partifärg.

Nu ska kommunstyrelsen yttra sig till fullmäktige över revisorernas kritik, men det är oklart vad det här får för konsekvenser.

– Vi får naturligtvis ta till oss det här och titta på hur kan vi förbättra det mer än de regler vi har om att saker och ting av större vikt eller ekonomisk betydelse ska föras till fullmäktige, säger Berth Öhlund, kommunstyrelsens ordförande och socialdemokrat.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".