Umeå

Dyrare med kontanter på bussen

Kontanthanteringen på Umeås lokalbussar ska fasas ut. I juni nästa år ska all kontanthantering vara borta, men det första steget innebär att de som vill betala med pengar, eller inte kan göra något annat, får betala ett högre pris.

På Vasaplan i Umeå är det tätt mellan bussavgångarna. De flesta verkar använda sig av förbetalda busskort istället för att ge pengar till chauffören när de stiger på, men inte heller busskorten kommer att kunna köpas ombord i framtiden. David Rönnlund ska snart kliva på sin buss, och han gillar inte att pengarna ska bort.
– Det tycker jag är smådåligt.

Varför då?
– För om man inte har pengar med sig måste man ha något annat.

Du tror att det kan bli problem?
– Ja, det tror jag, säger David Rönnlund.

Betalningsmetoder undersöks
Facket, med stöd av Arbetsmiljöverket har krävt att bussförarna, av säkerhetsskäl, ska slippa hantera pengar. Samma utveckling har skett på många andra håll i landet. Första steget i utfasningen blir att priserna för de som väljer att betala med pengar höjs, när detta träder i kraft är ännu inte bestämt.

Alternativa betalningsmetoder är just nu under utveckling säger Maria Höglander, vd på Länstrafiken. Redan idag går det att betala med kort på bussen, och det finns tre förköpsställen.
– Vi tittar också på att kunna betala sin biljett med sms och vi tittar på att kunna köpa sina biljetter på internet, säger Maria Höglander, vd på Länstrafiken.

Reporter Viktor Hariz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".