Arbetarrörelsen flyttar inomhus

Osäkert väder och glesnande led i demonstrationstågen har fått arbetarrörelsen att flytta inomhus. På tre orter i länet blir det samling på lokal stället för marsch till torget

Greger Lindqvist är arbetarkommunens ordförande i Dorotea hoppas att man ded kulturinslag som musik, ansiktsmålning och ponnyridning ska fler ska delta i firandet av arbetarrörelsens egen dag.

I Bjurholm är det första året som man flyttar inomhus. I Dorotea har man hållits på hembygdsområdet Kullerbacken några år och där har det varit lyckat, säger Greger Lindqvist, man har dels behållit den äldre delen av sympatisörerna och dels fått barnfamiljerna intresserade.

I Åsele har man också prövat med familjedag istället för demonstration några år men märker ingen större skillnad på antalet deltagare. Ett år missade man till och med att annonsera - och lika många kom. Martin Persson, ordförande i den lokala s-föreningen, arbetarekommunen, säger att man vill göra något nytt.

Demonstrationstågen har funnits i tiotals år, kanske finns inte lika mycket att strida för, kanske är det så att man på en liten ort inte offentligt vill visa vad man står för. Att familjedagen blir mer en intern historia än offentlig agitation och uppvisande av åsikter håller Greger Lindqvist med om, men de är redan kända. Om än familjedagen är en nymodighet för första maj så vårdas en en del av de gamla traditionerna majtalen och diskussionerna om politiken och samhället. Och man kommer att få höra Internationalen på Kullerbacken:

I Dorotea har man man funderat på om det nu finns så många engagerade förstamajfirare att det skulle funka med ett demonstrationståg igen - men hittills har man inte vågat försöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".