Ansvarsfull alkoholservering ska minska våld och skador på krogen

En samtalskväll om hur man genom en ansvarsfull alkoholservering ska lyckas minska våld och skador i krogmiljö, lockade ett femtiotal umeåbor till diskussion igår kväll.

Intiativet till samtalskvällen kom från en rad föreningar och organisationer som på ett eller annat sätt arbetar med alkoholfrågor.
- Det handlar om att våga neka redan överförfriska personer alkohol, sa Åsa Domeij som är länssamordnare i alkohol- och drogförebyggande arbete på Länstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsen har i uppdrag av regeringen att se till att kommunerna verkar för en ”ansvarsfull alkoholservering”. Arbetet bygger på den så kallade Stad-metoden som har gett mycket goda resultat när det gäller att minska våldet i och utanför restauranger och serveringsställen.

Målsättningen är att öka insatserna för att servering till ungdomar under 18 år och ”överservering” inte ska förekomma vilket också är i enlighet med alkohollagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista