Just nu

Umeå

5 cykelolyckor i Umeå om dagen när våren börjar

Fyra till fem cyklister kommer in på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus - varje dag, just nu.

Cykelsäsongen här för fullt vilket märks direkt på akutmottagningen på Norrlands Universitetssjukhus.

Ibrahim Baylan, ordförande i riksdagens trafikutskott. Reporter Agneta Kellgren

- Man landar på huvudet, slår i ansiktet, i lindiga fall skrapar man näsan och hakan, med grus upp i spottkörtlarna, och det där måste man skrubba bort med en rotborste. Annars blir de ju tatuerade för evigt, säger Ulf Björnstig, kirurg som analyserar olyckorna i Olycksanalysgruppen på Univrsitetssjukhuset.

I Västerbottens län skadas omkring 650 cyklister varje år. En tredjedel av de skadade gör sig illa i ansiktet och i huvudet.

De flesta skadorna är singolyckor, där cyklisten får en väska i hjulet eller helt enkelt sladdar av cykelvägen i för hög fart.

Ulf Björnstig hävdar att den bästa medicinen är hjälm och vill därför se en lag om cykelhjälm också för vuxna.

Ibrahim Baylan, ordförande i riksdagens trafikutskott, är dock tveksam om en lag verkligen skulle hjälpa han är mer inne på att jobba med attitydproblemen bland cyklisterna.

- En majoritet av de som cyklar är kvinnor, men när man kontrollerar de värsta cykelolyckorna, dödsfallen, visar det sig att tre fjärdedelar av cyklisterna är män. Då måste det innebära att det finns ett attitydproblem, både till att bära hjälm och till säkerhetsanordningar, men också till hur man cyklar, vilka farter man håller och vilka risker man tar, säger Ibrahim Baylan.