Botniabanan

HD prövar inte miljödomar om Botniabanan

Högsta domstolen tycker att miljödomstolarna gjorde rätt som inte prövade tillåtligheten av Botniabanan i Natura2000-området. De var bundna av att regeringen redan hade fattat miljöbesluten, anser HD.

Högsta domstolen kommer inte att ta upp frågan om Botniabanan.

Det betyder att HD tycker att det var rätt av tidigare rättsinstanser att hänvisa till regeringens klartecken till projektet tidigare.

Men det betyder inte att Botniabanans sträckning till Umeå är avgjord.

Ärendet är ju anmält till regeringsrätten och den kan tvinga fram en rivning av Botniabanans sista bit in i Umeå, enligt advokat Björn Rosengren är ombud för bland andra markägarna i Degernäsområdet.

Högsta domstolens beslut att inte pröva de tidigare domarna i Miljödomstolen och Miljööverdomstolen har inte så stor betydelse för Botniabanan som det har för framtiden. Beslutet i HD betyder att enskilda människor som drabbas av stora samhällsviktiga projekt inte kommer att kunna få sin sak prövad förrän efter flera år, enligt advokat Björn Rosengren.

Reporter Tommy Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista