1000 jobb försvinner

Nästa år kommer färre västerbottningar att ha jobb - ett tusen arbeten handlar det om, Detta ifall länsarbetsnämnden och arbetsgivarna får rätt i sina antaganden.
Nästa år kommer färre västerbottningar att ha jobb - ett tusen arbeten handlar det om, ifall länsarbetsnämnden och arbetsgivarna får rätt i sina antaganden. Det är verkstadsindustrin - dit telekombranschen räknas - som först drabbas. Yrken som väntas minska är också administratörer inom offentlig förvaltning, bank- och postpersonal och skogsarbetare. Men samtidigt som tusen västerbottningar förlorar sina jobb saknas det, eller väntas brist på, personal i andra branscher. Att ha rätt utbildning och kompetens blir allt viktigare för den som söker arbete, säger biträdande länsarbetsdirektören Barbro Jonsson. Det behövs bland annat montörer, svetsare och betongarbetare. Systemerare, programmerare efterfrågas fortfarande. Vård- och apotekspersonal är det brist på. Staten vill ha högskoleutbildade inom naturvetenskap och teknik, liksom jurister och ekonomer. Utbildningar och kompetenser som de arbetslösa inte har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista