Just nu

Sex grova bedrägerier till åtal

Summor mellan 8 000 och 285 000 plockades ut vid fem fall av bankbedrägerier riktade mot både privatpersoner och företag. En man misstänks för att ha genomfört dem och försökt ta ut över 300 000 kronor i ett sjätte fall. Senast den 14 maj skall åklagaren ha väckt åtal.

Sex fall av grova bedrägerier mot privatpersoner och företag i Västerbottens län går till åtal nästa vecka.

Mannen sitter just nu i häktet på polishuset i Umeå, men rättegången kommer förmodligen att genomföras i Skellerfteå tingsrätt.

Senast den 14 maj skall åklagare Kjell Jannesson har formulerat de sex åtalen mot mannen från Stockholm som har ett kriminellt förflutet och missbruksproblem. Fem av åtalen gäller genomförda bedrägerier där han tagit ut kontanter eller postväxlar på summor mellan 8 000 och 285 000 kronor. Det sjätte fallet gäller försök till grovt bedrägeri där beloppet handlade omdrygt 300 000.

Mannen kan komma att dömas till drygt två års fängelse om tingsrätten tycker som åklagaren.

Bedrägerierna har han gjort för att betala av skulder, hävdar mannen, men han har inte berättat något om vem eller vilka som ligger bakom.

Det som hänt är att mannen får uppdrag med uppgifter om bankkonton och får förfalskade välgjorda ID-handlingar - genomför det hela mycket snabbt. De största summorna tas ut som postväxlar, alltså inte i kontanter.

Den välsmorda kvalificerade organisationen antyder en större kriminell liga bakom. Åklagaren Kjell Jannesson misstänker också att det finns människor inom bankvärlden som läcker uppgifter om konton och liknande. Men det har han inte kunnat hitta bevis för i sin utredning.

Den misstänkte hittades däremot på ett ganska trivialt sätt. Postväxlarna var utställda på honom med hans riktiga namn.