Pengar för behandling som kan förhindra synnedsättning är snart slut

1.1 miljon kronor har ögonkliniken i Umeå fått för att behandla 20 patienter som drabbats av synnedsättning efter en sjukdom i ögats gula fläck. Norrlandstingen är sist i landet med att behandla patienter med det nya och dyra läkemedlet Lucentis som förhindrar allvarlig synnedsättning.

Pengarna för att behandla patienterna är snart slut, berättar ögonläkaren Anders Behndig på universitetsjukhuset i Umeå:
– Ja det senaste jag hörde var att vi hade behandlat 11 patienter, det säger Anders Behndig till P4 Västerbotten.

Elva patienter! Ni är snart uppe i 20 patienter?
– Ja det kommer vi att komma upp i så småningom

Vad händer sedan?
– Ja vi ska ju rapportera till sjukvårdsledning om de resultat vi får med de här behandlingarna och utifrån de data och SBU-rapporten och annat så ska man ta ställning om vi får ytterligare medel

Om ni inte får det?
– Det är inte rimligt att inte erbjuda en behandling som har såhär bra effekt jämfört med andra behandlingar som har funnits för den här åkomman, det säger Anders Behndig.

Lucentis är ett nytt och dyrt läkemedel som har visat sig förhindra allvarliga synnedsättningar i ögats gula fläck, den våta formen. Norrlandstingen och Västerbottens läns landsting är sist i landet med att använda läkemedlet.

Ögonkliniken på NUS ansökte redan i mars 2007 om medel för att kunna behandla patienter med läkemedlet, men först i år fick man 1,1 miljon kronor som räcker till 20 patienter. Det kan jämföras med ögonkliniken i Västmanland som fått 7 miljoner kronor i år för att behandla 80 patienter.

Här hänvisar det socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström till en SBU-rapport och vad den säger om nyttan med läkemedlet, men ögonläkaren Anders Behndig anser inte att den kommer att säga något annat än vad man redan vet:
– Jag tror inte att den här SBU-rapporten kommer att innehålla några stora överraskningar som påverkar indikationerna för den här behandlingen eller hur behandlingen ska utföras eller något sådant. Jag skulle bli väldigt förvånad om den hade några medicinska konsekvenser, jämfört vad vi redan vet nu, det säger Anders Behndig.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista