Drogmissbruket

Internetdroger sprids snabbt bland ungdomar

De okontrollerade drogerna dyker upp på allt fler ställen och utbudet har blivit enormt mycket större över hela landet. Orsaken är att drogerna enkelt går att köpa på Internet. Det säger Stewe Alm, Rikspolisstyrelsen.

Och ett av de största problemen är okunskap, både hos myndigheterna men också hos föräldrarna och ungdomarna själva.

Frida Alm som snart går ut gymnasiet i Skellefteå är mycket orolig, för hon ser att många tar droger och tror att det är ofarligt.

- Vem som helst kan ju börja, din bästa kompis, det finns väldigt många i min närhet som tar det här, och jag är jätterädd, de förstår inte vad som kan hända.

Ett av de preparat som används av unga är DXM, en läkemedelssubstans som än så länge är lagligt och som nyligen konstaterats ligga bakom dödsfallet hos en 18 årig pojke i Skellefteå.

Stewe Alm Rikspolisstyrelsen säger att myndigheterna, också polisen, har blivit tagna på sängen. De har inte hängt med i de möjligheter som Internet skapar också för drogförsäljning:

Att det bara är att beställa och sedan har man ett kuvert på posten.

- Jag är inte jättegammal och jag använder internat dagligdags, men jag använder de delar som är viktiga för min del. Det finn så oändligt mycket mer att hitta där och där ligger problemet, säger Stewe Alm.

- Vi har så dålig kunskap i den vuxna generationen, speciellt bland beslutsfattare, som ofta nått en aktningsvärd ålder, och som inte alls har den förståelsen för vad som finns att köpa där, bland andra droger.

I Skellefteå jobbar Pia Broman Lindberg som fältassistent. Hon säger att föräldrarna inte har en aning om vad som pågår på nätet.

- Bristen på kunskap är akut. Vi håller på att svika ungdomarna, att vi känner till så lite om ungdomars vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista