Sverige

Kommunhus som inte funkar

För smal parkeringsplats, trånga hissar och toaletter, larm som ingen hör. Om två år ska landets offentliga byggnader vara tillgängliga för personer med en funktionsnedsättning. Men det finns en hel del att göra för att klara det. Att besöka politikerna i kommunhusen är inte helt lätt för den som använder rullstol, det visar Sveriges Radios granskning.

Av 32 granskade kommunhus i landet har flera allvarliga brister när det gäller tillgängligheten. Dörrar och hissar var ett hinder. Larm på toa funkade inte och samtliga undersökta kommunhus hade brister i någon form.

I Vindeln kom Regina Warodell knappt in i hissen i kommunhuset:

– Hissen den är ju alldeles för liten om man ska åka permobil. Nu är min rusllstol liten och knappt två till kan åka med, säger Regina Warodell till P4 Västerbotten.

Toabesök med förhinder
För den som sitter i rullstol så kan det också vara svårt att se sig själv i spegeln det kunde Kristina Nyberg konstatera när hon besökte en handikapptoalett på kommunhuset i Skellefteå:

– Nu sitter jag alltså framför spegeln här, jag ser inte ett dyft, jag ser dig men jag ser inte mig själv, det säger Kristina Nyberg till Sveriges Radios reporter Åza Mejier när de testade tillgängligheten i kommunhuset.

Toaletten i kommunhuset i Skellefteå var inte heller så stor som en handikapptoalett ska vara.

Sveriges Radios granskning av 32 kommunhus, varav fem i länet, Vindeln, Vännäs, Bjurholm, Umeå och Skellefteå visade också att tre toaletter saknade larm eller så som i Vindeln och Vännäs ur funktion. Totalt var fyra av kommunhusens larm ur funktion.

Vem hör larmet det undrar Camilla Björnehall som tillsammans med Sveriges Radios reporter Filippa Armstrong testade larmet i Stadshuset i Umeå:

– Vars går larmet, det är ingen som bara oj här börjar det tuta det är bäst att jag tittar, alla går ju bara förbi och gör sina saker.

Svårt att komma in
Sveriges Radios Reporternätverks resa till 32 kommunhus runt om i landet visade också att handikapparkeringarna inte höll måttet. Omkring hälften av receptionsdiskarna i kommunhusen var heller inte anpassade till besökare som kommer i rullstol.

Riksdagen bestämt att alla offentliga miljöer ska vara tillgängliga för alla om två år, 2010, och i Bjurholm finns det en hel del att göra det visade Sveriges Radios tillgänglighetstest.

För att besöka poliskontoret måste Martin Gustafsson som sitter i rullstol ta sig genom Kommunhusets entré och via Försäkringskassans lokaler för ett besök:

– Vart ska du någonstans Martin, på kommunkontoret? det undrar Birgitta Eriksson som arbetar på Försäkringskassan.

– Ja om jag ska på poliskontoret måste jag igenom här, det säger Martin Gustafsson.

Att det inte finns någon ramp vid poliskontorets entré är något som Martin Gustafsson och Birgitta Eriksson kan konstatera. Men att ta sig via Försäkringskassans lokaler är inte lämpligt eftersom det är en personalingång och gömd bakom ett draperi och för att ta sig vidare måste personalen hjälpa till.

Något som det moderata kommunalrådet Ingemar Nyman, som även är polisman på deltid, håller med om inte är bra och som man måste åtgärda:

– Ja vi måste vidta åtgärder och jag tror att det är senast 2010 som vi ska ha åtgärdat bristerna för att göra våra lokaler tillgängliga på ett bra sätt, säger Ingemar Nyman

Reporter Inga Korsbäck