Vårdkonflikten

Konflikten utvidgas

I dag klockan 12 utlöser Vårdförbundet det tredje konfliktvarslet i den pågående vårdkonflikten. Det kommer framförallt att beröra Skellefteå och Lycksele lasarett.

Det urspungliga varslet innebar att både medicinavdelning 3 och 7 på Skellefteå Lasarett skulle ha tvingats stänga, men i fredags gav Vårdförbundet dispens för att hålla avdelning 7 öppen.

– I helgen har det lagts in 26 patienter, alltså en dryg vårdavdelning, på medicinkliniken. Skulle vi då ha stängt två avdelningar så hade vi haft en avdelning där vi inte haft någonstans att ta vägen och det finns inga korttidsplatser så det hade blivit väldigt patientosäkert, säger Ulf Oscarsson, chefsläkare vid Skellefteå lasarett.

I Skellefteå berörs hela vårdkedjan eftersom även hälsocentralerna och 60 av kommunens kortidsboenden är indragna i konflikten. Men enligt Ulf Oscarsson så kommer inte patientsäkerheten på Skellefteå lasarett att äventyras. Förberedelserna började redan förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista