Frysta statsbidrag gör att landstinget går miste om minst 75 miljoner kronor

Om vårdförbundet får igenom sina lönekrav i den pågående konflikten så får landstinget själva finansiera de ökade kostnaderna. Detta eftersom den borgerliga regeringen beslutat att inte höja stadsbidragen nästa år till kommuner och landsting. Det handlar om miljoner som landstinget går miste om och det är ett olyckligt, säger Olle Edblom centerpartistisk landstingspolitiker.

– Jag tycker att det är olyckligt att man låser och fryser statsbidragen, jag skulle mycket gärna se att man fick ökade statsbidrag, det säger Olle Edblom (c) och som är oppositionslandstingsråd.

Nej, Västerbottens läns landsting kan inte räkna med att få hjälp från staten för att klara ökade lönekostnader. Det är något som landstinget själva måste bära så som det ser ut idag. Enligt en ekonom på Sveriges kommuner och landsting så handlar det om minst 75 miljoner kronor i minskade statsbidrag som landstinget går miste om under 2009 och 2010.

Skulle Vårdförbundets krav på högre ingångslön och löneökningar på 1700 kronor i månaden under 2008 och 2009 gå igenom, så innebär det för landstinget att kostnaderna ökar med 90 miljoner kronor om året, det säger Olle Edblom till P4 Västerbotten. Det är en fördubbling jämfört med vad Sveriges kommuner och landsting var beredda att godta före strejken.

Västerbottens läns landsting är idag långt ifrån Vårdförbundets krav på 22 000 kronor i ingångslön. Landstinget och tre kliniker, akutmottagningen, medicinmottagningen och onkologikliniken på universitetsjukhuset i Umeå erbjöd nyexaminerade sjuksköterskor 18 400 kronor i månadslön i sommar och det är sämst av alla landsting.

Men om landstinget skulle höja skatten med 20 öre för att klara ökade kostnader och som enligt Olle Edblom skulle kunna ge landstinget 120 miljoner kronor om året är inget alternativ enligt Olle Edblom:

--Då får det bli förändringar i verksamheten. Jag tror inte på skattehöjningar jag tror att det är fel väg det säger Olle Edblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".