Arbetsmiljö

Giftrisker undervärderas av arbetare

Arbetare undervärderar risken med gifter i sin arbetsmiljö. Den slutsatsen dras i en doktorsavhandling som har undersökt hur anställda arbetare själva gör när de får mäta gifthalter de utsätts för. Forskaren Anita Pettersson-Strömbäck tycker att mätningarna ska vara arbetsgivarens ansvar, inte arbetstagarnas.

Att lämna över ansvaret för kontroll av kemisk exponering och åtgärder på den enskilda arbetaren tycks inte fungera, konstaterar Anita Pettersson-Strömbäck i sin avhandling som hon försvarar den 28:e maj.

Hon har studerat hur arbetare i sågverksindustrin, inom bensintransporter och platsindustrin som själva har möjlighet att mäta hur de utsätts för farliga ämnen reagerar på signalerna. De reagerar inte rationellt med åtgärder trots att gränsvärdena överskrids, skriver forskaren Anita Pettersson-Strömbäck i sin avhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".