Hoppas på mer ögonläkemedel

Det nya läkemedlet, Lucentis är effektivt och hjälper mot åldersförändringar i ögats gula fläck, det visar en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering. Landstinget Västerbotten var bland de sista med att börja använda det nya läkemedlet som injiceras i ögat. Ögonkliniken på universitetsjukhuset hoppas nu på att få mer pengar till att behandla fler patienter.

Landstinget började i mars med att behandla patienter med det nya läkemedlet som är dyrt, bara läkemedlet kostar 10 000 kr och det kan krävas mellan 5 och 8 behandlingar om året för varje patient.

Det socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström har tidigare i SR Västerbotten sagt att man ska invänta vad SBU rapporten säger. Levi Bergström säger nu att det finns evidens som visar att läkemedlet är effektivt och det kommer man också att ta hänsyn till.

Ögonkliniken hoppas på tillskott
Om länets ögonklinik som redan förbrukat 226 000 kronor av den 1,1 miljon kronor som man har fått för i år ska få mer pengar återstår att se.

SBU rapporten kommer iallafall ögonkliniken att använda sig av när landstingets budget för de kommande två åren tas, det säger Elisabeth Zackrisson-Nyström verksamhetschef ögonkliniken.

De 1,1 miljon kronor som man har fått räcker till att behandla 20 patienter och hitintills så har 12 patienter behandlats med Lucentis, det säger Elisabeth Zackrisson-Nyström.

I Västerbottens län uppskattar ögonkliniken att det är omkring 100 patienter om året som drabbas av synnförändring i ögats gula fläck, den våta formen.

Prioriteringen en politisk fråga
Hur många som kommer att få behandlingen är en fråga för politikerna att avgöra, det säger professorn Måns Rosén vid Statens beredning för medicinsk utvärdering, som har granskat det vetenskapliga underlaget för läkemedlet:

– Ja, det är en politisk fråga naturligtvis om hur mycket resurser man är beredd att ta men då måste man skära någon annanstans. Så att säga att man tar resurser från någon annan verksamhet, vare sig det är hälso- och sjukvården eller någon annan verksamhet. Så det är klart att det blir allt svårare prioriteringsproblem, säger Måns Rosén till ekots Anna Larsson. 

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".