Diskrimineringslag tandlös

Att personer med funktionshinder inte kommer in i lokalen, inte kan använda toaletten eller inte nå hissknappen, det är inte diskriminering. I alla fall inte enligt regeringens förslag till ny diskrimineringslag, som riksdagen debatterade igår

Handikappförbunden i landet kallar lagförslaget ”ett fundamentalt svek mot alla personer med funktionsnedsättning”.

Birgit Högberg, ordförande för HSO Västerbotten, tycker att det är självklart att brist på tillgänglighet är diskriminerande.

Den 4:e juni ska riksdagen ta beslut om den nya diskrimineringslagen

Regeringen vill samla lagstiftning och kontroll av diskriminering på grund av till exempel jämställdhet, etnicitet och sexuell läggning under ett tak. Fast just tillgänglighet för funktionshindrade kommer inte med.

Efter år 2010 ska samhället fungera även för funktionshindrade, det står redan i det handikappolitiska handlingsprogrammet, och det är först därefter som det behövs en lag som skyddar, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Enligt Sabuni fanns det inte tillräckligt underlag för att göra en lagtext den här gången och en utredning ska tillsättas.

Men Birgit Högberg på Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Västerbotten är skeptisk till den Sabunis förklaring utan tror  tror att det handlar om pengar eftersom det kommer att bli dyrt för krögare, handlare, kommuner och landsting att bygga ramper, installera hissar och liknande. 

Diskrimineringskommittén har bara skrivit ner att bristen på tillgänglighet bör vara en diskrimineringsgrund, men inte skrivit ner hur lagen ska formuleras, vad ska skyddas, vilka krav funktionshindrade kan ställa, vem betalar vad och hur ska domstolarna döma, säger Nyamko Sabuni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".