Skellefteå

Yxhugg i rättegång

I går genomfördes rättegången mot den 47 årige man från Skellefteå som misstänks för att ha huggit en annan man i ryggen med en yxa.

Mannen var åtalad för grov misshandel, försök till grov misshandel, hot mot tjänsteman, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Det här händelsen startade som en separation mellan 47-åringen och hans hustru och slutade med en grov misshandel och biljakt.

I samband med att kvinnan drabbades av en svår sjukdom så fick hennes make, 47-åringen, svåra psykiska problem.

Paret bestämde sig för att separera, mannen flyttade ut ur huset och bodelningen påbörjades.

Kvinnan inledde då ett förhållande med en gemensam bekant till paret, och den mannen flyttade in hos kvinnan.

47-åringen säger att han blev mycket upprörd när han fick kännedom om kvinnans nya relation, och bestämde sig för att åka hem till sin gamla bostad där kvinnan, hennes nya sambo och flera barn befann sig.

Det blev heta ordväxlingar och 47-åringen menade att det fortfarande var hans hus och att han ville ha hyra av kvinnans nya sambo.

Kvinnans sambo erbjöd sig att hämta pengar men på väg ut till bilen blev det lite bråk mellan männen som slutade med att 47-åringen högg den andre mannen i ryggen, som lyckligtvis inte blev svårt skadad.

47-åringen tog sedan sin bil och polisen fick på kvällen indikationer om en vinglig bilfärd efter inlandsvägarna mot Umeå

En av poliserna som försökte stoppa 47 åringen var tvungen att kasta sig åt sidan och polisbilen höll på att bli påbackad

Med hjälp av en spikmatta lyckades polisen stoppa mannen på Västerslätt i Umeå greps han med drygt 1 promille alkohol i blodet.

47-åringen säger sig inte komma ihåg mycket av yxhugget eller bilfärden, och att han ätit lugnande tabletter i kombination med alkohol under dagen.

47-åringens försvarsadvokat yrkar på att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista