Vindelfjällen

Polarforskare har möte i Vindelfjällen

Vindelfjällen kommer att besökas av polarforskare i sommar. Det är första gången Vindelfjällen blir platsen för polarforskning trots att området enligt den internationella definitionen ligger i Arktis. 

Det blir många olika saker som kommer att ingå i forskningen, berättar Magnus Tannerfeldt, forskningsdirektör på Polarforskningssekretariatet:

--Det finns glaciärer, Sytertoppen. Växtligheten är ju en tundravegetation. De djur som finns där, fåglar, rovfåglar, fjällrävar och lämlar är arktiska djur det säger Magnus Tannerfeldt till P4 Västerbotten.

Det här sommaren innebär en nytändning för forskningsstationen i Ammarnäs där det kommer att vara ovanligt mycket folk på plats. Bara i polarforskningsprojektet kommer över 30 forskare att vara på forskningsstationen kortare eller längre perioder.

Det ska också bygga upp ett forskningläger inne i reservatet vid den 4000 år gamla boplats som hittas tidigare men nu ska utgrävas.

--Ja lägret kommer att härbärgera alla typer av forskning. Dels för att kunna flytta upp verksamheten, istället för att jobba nerifrån byn och dalgången hela tiden, då är det lättare att vakna på morgonen och vara på fjället, det säger Magnus Tannerfeldt.

Reporter Örjan Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista