Kriminalvården

Förvarning om självmord tas ej på allvar

Vid nästan hälften av alla genomförda självmord på svenska häkten förra året förvarnades om risken för sjävmord - förgäves. Det visar Ekots och Kalibers gemensamma granskning av alla tillgängliga fakta kring fallen. Ett fall är från Umeå där en man tog livet av sig på häktet förra året.

Katrin Ahlgren är kriminalvårdsinspektör på häktet i Umeå och hon säger såhär om det inträffade självmordet och som programmet Kaliber och Ekot granskat närmare:

--Den utredning som är gjord av regionkontoret i Härnösand, har inte ansett att vi har brustit i rutinerna. Men som jag säger man kan se det här ur fler olika perspektiv det säger Katrin Ahlgren till P4 Västerbotten.

Vad tycker du?

--Det är oerhört tragiskt för oss. Jag tror att vi är de som är mest självkritiska. Det finns alltid en känsla av att man har brustit i någonting när något sådant här händer. Men sedan om vi fingranskar varje detalj i sig så kan jag inte se att vi skulle ha kunnat göra på något annat sätt för att det här hade kunna förhindrats, det säger Katrin Ahlgren.

Kriminalvårdens internutredning påpekar att mannen borde fått genomgå en så kallad screening - ett test för att se hur han mådde. Någon sådan screening gjordes aldrig, trots att det ska ha hört till rutinerna.

I internutredningen säger man att den här missen beror på att de kriminalvårdare som var i tjänst saknade rutin, men att det inte är skäl nog för att någon ska kunna ställas till ansvar

Katrin Ahlgren säger att alla på häktet nu kommer att utbildas i att bedöma bland annat självmordsrisk hos intagna:

--Vi vet ju att det finns vissa tillfällen. Det är just när de kommer till häktet, inför en rättegång och när man får en dom. Vi vet att det är de tillfällena som personen kan må dåligt och ha det svårt. Vi måste bli ännu bättre på att fånga upp de i de situationerna och erbjuda stöd om de behöver det, det säger Katrin Ahlgren.

Mer om de granskade självmorden i P1:s Kaliber klocken ett idag söndag.

Reporter Viktor Hariz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista