Skotertrafiken

Världens renaste snöskoter.

Världens första miljödieselskoter är kanske också världens renaste snöskoter. Det visar de första testerna av den miljödieselskoter som byggts i Vilhelmina. Miljödieselskotern presenterades på Nationellt skoterforum i april och nu har Bilprovningen utfört avgastester. De visar mycket låga utsläpp av växthusgaser och oförbrännt bränsle.

CO - halten var 0.01 volymprocent. På en fabriksny tvåtaktsskoter som testades som jämförelse var CO halten 2.18 volymprocent.

Andelen oförbränt bränsle i avgaserna ( HO - värdet ) var bara 1 ppm, alltså en miljondel, medan motsvarande utsläpp på tvåtaktsskoten var 4260 ppm.

Mycket kan förklaras av att skotern körs på syntetdiesel, säger Håkan Larsson till P4 Västerbotten och som är den lärare som byggt miljödieselskotern tillsammans med tre elever på Malgomajskolan.

Bygget är en fabriksny Artic cat som försetts med en trecylindrig italiensk dieselmotor. Och resultatet är en arbetsmaskin, en stark men inte särskilt snabb snöskoter.

Dieselskotern är bara början. Just nu förbereder Håkan Larsson en fortsättning där Vägverket, BioFuel region tillsammans med Vilhelmina, Storuman och Lycksele kommun vill få loss pengar till att bygga om sex snöskotrar med olika miljölösningar.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista