Vilhelmina

Lokala företag vill inte missa fjällstugeboomen.

Byggboomen i fjällen går mestadels de lokala företagen förbi. Därför har tre företag i Vilhelmina beslutat ta saken i egna händer och exploatera ett fritidshusområde i Saxnäs själva. De har planer på 66 nya fritidshus på Middagskullen väster om kyrkan i Saxnäs.

Vilheminaföretagen började med att köpa mark på Middagskullen i Saxnäs. Ett medvetet val eftersom de vet att Saxnäs klarar en utbyggnad av 66 nya fritidshus utan stora kommunala investeringar i VA: nätet. De har heller inga vidlyftiga krav på kommunen utom tillstånd att bygga. Men viktigast är att samarbeta med lokalbefolkningen säger delägaren Robert Svensson.

- Eftersom vi är lokala själva har vi informerat och varit öppna med våra planer och det är få men några synpunkter som vi kommer att ta hänsyn till så långt det är möjligt, säger Robert Svensson.

Eftersom det är en bygg-, en el- och en rörfirma räknar de med att kunna utföra de flesta jobb. Krister Andersson, en av delägarna i projektet, säger att fjällstugeboomen gett lite jobb lokalt men nu räknar de med att skapa många årsarbeten en längre tid.

- Saxnäs är inget för den som vill ha tuff skidåkning och hålligång, säger Robert Svensson som mer ser naturintresserade friluftsmänniskor som målgrupp för satsningen.

- En del kanske blir fast boende t o m och ekonomin i Vilhelmina skulle gynnas i många år om projektet lyckas, säger Krister Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".