Umeå

Vatten och avlopp i Stöcksjö

Det blev inget beslut i kommunfullmäktige igår om särskilda anslutningsavgiften till avloppsnätet i Stöcksjö, söder om Umeå.  Kommunfullmäktige tyckte att frågan måste utredas mera.

Det kommunala vatten- och avloppsbolaget UmeVA anser att anläggningen kommer att kosta mer än vad som är normalt för en liknande utbyggnad i tätorten och vill ta ut en förhöjd anslutningsavgift.

Eftersom Stöcksjön ligger utanför tätorten kommer kostnaderna för spillvattensledningar, enligt UmeVA, att bli dubbelt så dyra som i övriga områden. UmeVA vill utnyttja möjligheten att lägga den högre kostnaden på sina kunder, men frågan om att ta ut särskild taxa för vissa områden är principiellt känslig och har inte tidigare prövats i Umeå kommun. Dessutom anser många kommunpolitiker att det vore olyckligt för en kommun med ambition att expandera att lägga oväntade avgiftter på fastighetsägare och nybyggare som räknat med den ordinarie taxan.

Umeva ville använda särtaxa för VA-anslutningar för de boende i Stöcksjö. Det skulle innebära en kostnad på 119 000 kronor istället för som tidigare 53 000 kronor.

Frågan är principiellt viktig, eftersom stan växer och utbyggnader kan bli aktuella på fler håll. Partierna var eniga om att återremittera frågan för mer utredning.

Beslut om taxan för anslutning till spillvattennätet i Stöcksjö tas tidigast i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".