Vindelfjällen

Arkeologer undersöker arktiska Sverige

I sommar ska helt outforskade områden i Vindelfjällen undersökas av arkeologer och viltforskare. Expeditionen är en del av en stor satsning för mer kunskap om det arktiska Sverige.

Det är arkeologer från Umeå universitet och Västerbottens museum som ska bedriva fältarbeten i den svenska fjällkedjan, tillsammans med viltforskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå.

Expeditionen ska undersöka hur människan nyttjade fjällområdet under förhistorisk tid och relationer mellan fjällvärldens växter och djur.

Allt sker inom ramen för Internationella Polaråret 2007-2009 och Svenska Polarforskningssekretariatets stöd till utvalda forskningsprojekt i fjällen, inom dess satsning Arktiska Sverige.

Arkeologerna intresserar sig för den tidiga människans bo- och fångstplatser i den arktiska delen av Sverige och olika delar av Vindelfjällen ska inventeras under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista